A doua venire a Domnului Isus

A doua venire a Domnului Isus

 

Venirea Domnului şi profeţia biblică

1 Petru 1:1-13

Doctrina despre a doua venire a Domnului Isus, cu putere si slava, este una din cele mai importante invataturi din Scriptura. Este un eveniment al viitorului, care finalizeaza si incununeaza planul de mantuire al lui Dumnezeu, confirmand biruinta Domnului Isus Cristos asupra fortelor intunerecului

De acest eveniment sunt legate sperantele credinciosilor din cer si de pe pamant si el va inaugura noua ordine cosmica in acest univers-Pet3:13-“Noi…asteptam ceruri noi si un pamant nou…”
Este un subiect pe cat de important, pe atat de controversat, de aceea ne vom apropia de el cu smerenie, incercand sa accentuam elementele comune care ne unesc si nu pe cele care ne separa.
Acest subiect delicat este ancorat puternic atat in profetiile Vechiului testament, cat si in invatatura Noului testament, atat in Evanghelii, cat si in epistole.
Profetiile fac din Biblie o carte unica si ele confirma ca autorul ei este Dumnezeul atotstiutor si atotputernic, care nu numai ca stie ce se va intampla in viitor,dar El poate face sa se si intample.
La Isaia 41:22-23, Dumnezeu face o provocare extraordinara cu privire la fenomenul prophetic.

1. PROFETII DESPRE A DOUA VENIRE A DOMNULUI IN V.T.

 • In centrul multor profetii din V.T. este persoana Domnului Isus – vs.10
O buna parte din profetiile V.T.vorbesc si-L au in centrul lor pe Isus Cristos, Mesia.
Astfel seria acestor profetii incepe  la Gen.3:15- El se va naste din samanta femeii si se incheie la Maleahi 4:1-3- “Soarele neprihanirii” va aduce judecata celor rai si izbavirea celor credinciosi.
Intre aceste doua repere avem cca 333 de profetii cu privire la Domnul Isus, care vorbesc despre nasterea Sa, misiunea Sa, moartea si invierea Sa glorioasa, precum si a doua sa venire in slava.
 • Sunt multe profetii implinite in cele mai mici detalii, la prima venire a Domnului.
Din cele peste 333 de profetii, s-au implinit adliteram, peste 100, deci 1/3. Iata cateva din ele:
-         Isaia anunta nasterea Sa din fecioara – Isaia 7:14 – Matei 1:18,22-25
-         Mica anunta locul unde se va naste-in Betleem – Mica5:2 – Matei 2:1,4-6
-         Isaia anunta ca El va fi descendent din Isai-tatal imp.David-Is.11:1,10, Fp.ap.13:23.
-         Zaharia profeteste ca va intra in Ierusalim calare pe un magar – Zah.9:9 – Luc.19:35-37
-         Zaharia anunta si pretul pentru care va fi vandut – Zah.11:12-13 – Mat.26:15;27:6-7
-         Isaia anunta detalii legate de suferintele, moartea si invierea Sa-Is.53 – Mat.27:29-30,57-60.
-         David anunta in Ps.22 detalii, cu privire la suferintele Domnului-Mat.27:35…
-         David anunta de asemenea invierea si inaltarea Sa la cer – Ps.16:10; Ps.110:1 – Fp.2:27,34
Concluzia care se desprinde de aici este ca daca profetiile legat de prima venire a Domnului s-au implinit intocmai in cele mai mici detalii trebuie sa credem ca si cele 2/3 din profetiile legate de a doua Sa venire in glorie, se vor implini si ele  trebuiesc interpretate cu grija si in acelasi sens literal.
 • Sunt si profetii implinite partial si care-si asteapta implinirea completa in viitor
Isaia 9:6-7- Versetul 6 s-a implinit la nasterea Domnului, dar vs.7 isi asteapta implinirea
Isaia 61:1-3-este o profetie mesianica, care de asemenea s-a implinit pe jumatate-Luca 4:17-21.
Domnul Isus in sinagoga din Nazaret, arata ca El a venit sa vesteasca anul de indurare al Domnului dar partea a doua a profetiei despre ziua de razbunare se va implini la venirea Sa in slava.
Ioel 2:28-32  este o profetie care in parte s-a implinit la Rusalii – coborarea Duhului Sfant, dar cealalta parte despre semnele cosmice, urmeaza sa se implineasca la a doua venire a Domnului.
Psalmul 2. In v.7, avem o profetie implinita in Cristos-Fp.13:33;Evr.1:5 “Tu esti Fiul Meu……”
Dar v.6,8,9, care vorbesc despre domnia cu dreptate a Fiului peste neamuri, isi asteapta implinirea.
Mica 5:2-5. Versetul 2 s-a implinit, dar celelalte care vorbesc despre o imparatie mondiala a pacii sub domnia Capeteniei ce s-a nascut la Betleem, urmeaza sa se implineasca.
Zah.14:4-11-Este o profetie specifica care vorbeste intr-un limbaj clar despre batalia finala de la Armaghedon, cand vrajmasii lui Israel vor fi nimiciti si Isus Cristos va domni peste tot pamantul.
Multe profetii mesianice ofera o imagine telescopica a evenimentelor. Acestea par a se suprapune, desi intre ele poate fi o perioada lunga de timp. Ex. Cand privesti un lant de munti cu varfurile lor.
Uneori nici profetii nu au inteles clar profetiile mesianice, dar cautau sa-l inteleaga-1Pet.1:10-12.
De asemenea carturarii din vremea Domnului Isus, desi cunosteau multe detalii despre Mesia, cand Acesta a venit ei nu l-au cunoscut. Gresala lor a fost ca s-au focalizat doar spre profetiile care vorbeau despre Gloria imparatiei mesianice si nu au luat in seama profetiile care anuntau ca aceasta va fi precedata de suferinta, moartea si invierea glorioasa, a Aceluia ce va domni cu slava si putere.

2. PROFETII DESPRE A DOUA VENIRE IN NOUL TESTAMENT
A. VENIREA DOMNULUI IN EVANGHELII SI FAPTELE AP.
In toate cele patru Evanghelii gasim referinte importante cu privire la a doua venire a Domnului Isus si ele apartin insusi Mantuitorului. El vorbeste despre acest eveniment in termini clari si ne ofera o serie de precizari care ne ajuta sa interpretam corect evenimentele legate de acest subiect.
-      Mesajul de pe m-tele Maslinilor – Matei 24; Marcu 13 si Luca 21.
In aceste capitole paralele din Evanghelii, Domnul Isus raspunzand la doua intrebari ale ucenicilor,
Ne ofera repere importante cu privire la doua evenimente majore : daramarea Ierusalimului, la anul 70 si a doua Sa venire in glorie si cu mare putere. Desi Domnul Isus vorbeste despre aceste evenimente intr-un singur mesaj si la un moment dat unele repere(semen) care le preced, par sa fie la fel, intre cele doua evenimente este o perioada mare de timp. Prima profetie legat de daramarea Ierusalimului, s-a implinit la anul 70, iar a doua, privitor la a doua venire, urmeaza a se implini.
-      Mesajul de incurajare pentru ucenici, inainte de patima Sa – Ioan 14:2-3
Sunt multe gandurile de incurajare adresate ucenicilor care erau tulburati la gandul despartirii de Invatatorul lor, dar unul dintre ele este si promisiunea revenirii, pentru a-i lua cu Sine in glorie.
-      Marturia Domnului in noaptea  prinderii, in fata marelui preot – Mc.14:62
-      Unele pilde rostite de Domnul au ca tema a doua sa venire:
Luca 19:12-28 – Pilda polilor; Mat.22 - Pilda nuntii Fiului de imparat; Matei 25 - Pilda celor zece fecioare si Pilda talantilor si a pastorului care separa oile de capre( ilustrand judecata) etc.
-      In Faptele Ap.1:7-11, avem una din cele mai importante profetii cu privire la a doua venire
Domnului facuta de cei doi ingeri cu prilejul inaltarii la cer a Domnului Isus
Acest concept era puternic inradacinat in constiinta primilor crestini. Ei credea ca venirea Domnului va fi chiar in generatia apostolica si aceasta convingere i-a motivat pe multi sa-si vanda averile si casele, avand toate de obste. Fp.ap.2:44-45. Ulterior lucrurile s-au mai asezat si au revenit la loc.

B. VENIREA DOMNULUI IN EPISTOLE
Este o tema foarte importanta in epistole si avem aici unele precizari si detalii, cu privire la venirea Domnului, care ne ajuta sa intelegem acest  eveniment mai bine.
-      Epistolele lui Pavel – Filip.3:20-21; Col.3:4; 1Tes.4:15-17; 2Tes.2; Tit 2:11-13.
Pavel vorbeste despre rapirea bisericii, invierea celor credinciosi si transformarea spirituala a celor ce vor fi in viata, pentru a fi cu Domnul. Pentru cei nemantuiti venirea Domnului aduce judecata.
-      Epistolele lui Petru – 1 Pet.1:7-9,13; 2Pet.3:10-14.
Petru arata ca acest eveniment va aduce bucurie celor credinciosi si o transformare si inoire a intregului cosmos si va fi un cer nou si un pamant nou, in care va locui neprihanirea.
-      Epistola lui Ioan - 1Ioan 2:28; 3:2 – Avem aici avertizare si incurajare, speranta.
-      Epistola lui Iuda – aduce in atentie ideea judecatii finale a celor rai
-       Ep.catre Evrei 10:35-39 – Ne incurajeaza la statornicie, caci mai e “putina vreme”.
-      Iacov 5:7-8 – Ne incurajeaza la rabdare, asemenea plugarului.

C. VENIREA DOMNULUI IN APOCALIPSA
In Apocalipsa avem panorama istoriei bisericii si a evenimentelor care se vor derula pregatind aratarea glorioasa a Celui ce este “Imparatul imparatilor si Domnul domnilor”. El va veni sa-si ia Mireasa si sa aduca izbavire credinciosilor Sai, dar va veni sa aduca si judecata vrajmasilor Sai.
In ultimul capitol avem promisiunea revenirii  pe care o face insusi Domnul, repetata de trei ori, Apoc.22:7,12,20, care spune: “Iata Eu vin curand….”


CONCLUZII:
-         Aceste profetii intaresc convingerea ca venirea Domnului va fi un eveniment sigur
-         Venirea Domnului va fi precedata de anumite semne specifice
-         Venirea Domnului va fi plina de slava, putere si maretie
-         Venirea Domnului va fi fi iminenta, pe neasteptate
-         Venirea Domnului va fi benefica pentru cei credinciosi, dar ingrozitoare pentru cei rai.
-         Ziua si ceasul venirii Domnului sunt cunoscute doar de Dumnezeu
-         Venirea zilei Domnului, implica veghere, pregatire si credinciosie pentru a fi gata

Pilda talanţilor

Matei 25:14-30

In pilda celor zece fecioare, am vazut ca Domnul Isus pune accentul pe veghere, pentru ca momentul cand El va reveni ca Mire pentru biserica Sa sa ne gaseasca gata pentru a-L intampina.


In pilda talantilor Domnul Isus ne arata importanta credinciosiei in lucrarea incredintata de Domnul.

In Mat.25:45, Domnul Isus vorbind despre aratarea Sa neasteptata pune aceasta intrebare: “Care este deci robul credincios si intelept pe care l-a pus stapanul sau peste ceata slugilor sale….?”
In pilda talantilor este detailata aceasta responsabilitate a fiecaruia dintre noi, intrucat la venirea Domnului Isus ni se va cere socoteala de modul in care am slujit cu ceea ce ni s-a incredintat.
Talantii reprezinta darul, sau darurile incredintate de Dumnezeu ca sa lucram in aceasta lume pentru propasirea imparatiei Sale. Talantii, pot fi daruri naturale, sau daruri spirituale date de Duhul Sfant si reprezinta unelte pentru a lucra cu ele, fie pentru zidirea bisericii, fie pentru mantuirea altora.
Sa urmarim cateva adevaruri spirituale din aceasta pilda care ne sunt de un real folos si noua:

1. TALANTII AU FOST IMPARTITI FIECARUI ROB DUPA PUTEREA LUI-v.14-15

-      Impartirea a facut-o stapanul
Era averea lui si el a apreciat puterea si capacitatea fiecaruia dintre robii sai de a administra talantii.
-      Impartirea arata ca noi nu suntem egali in privinta darurilor primite.
Exista varietate in privinta aceasta. Pe fiecare Dumnezeu ne-a inzestrat cu talente si daruri, asa cum a dorit El. Ceea ce este important e faptul ca fiecare dintre robii stapanului a primit ceva.
-      Impartirea a fost facuta cu un scop.
Talantii primiti trebuiau pusi in negot pentru a aduce castig stapanului. De aceea stapanul le-a impartit averea.Nimeni nu se va putea scuza si nici eschiva de a da socoteala in fata stapanului.

2. STAPANUL A EVALUAT MUNCA CELOR CE AU INVESTIT TALANTII -v.19

-      El a apreciat castigul adus de robii care au investit talantii.
Cel ce a primit cinci talanti, a mai castigat cinci, iar cel ce a primit doi talanti, a mai castigat doi. Acest lucru a atras aprecierea stapanului – v.20-23 “Bine rob bun….” a spus stapanul, fiecaruia.
-      El a apreciat credinciosia celor doi robi.
Ei au fost credinciosi in lucrul incredintat si aceasta a contat in fata stapanului. “Bine rob bun si credincios”, a spus el fiecaruia.
-      El i-a rasplatit pe masura, pe fiecare – v.21 si 23.
“Ai fost credincios in putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri”, a spus stapanul fiecaruia si au fost invitati sa “intre in bucuria stapanului”.

3. STAPANUL A CONDAMNAT ATITUDINEA ROBULUI CARE SI-A ASCUNS TALANTUL- v.24-30

Este un mare pericol si pentru noi sa facem greselile pe care le-a facut acest rob:
-      Astfel, el a pus la indoiala caracterul stapanului sau.-v.24,
 “Doamne am stiut ca esti un om aspru, care seceri de unde n-ai semanat si strangi de unde n-ai vanturat, mi-a fost teama…”, a spus robul. Acest lucru nu l-a scapat de responsabilitate.
-      El nu a vrut sa riste nimic.
Intotdeauna, cand vrei sa faci un lucru, poate fi si un risc.Exista riscul de a nu reusi, sau de gresi, sau de a pierde, sau de a falimenta etc.Daca nu faci nimic, nu risti nimic, dar nici nu castigi nimic.
Cei ce au pus talantii in negot au riscat ceva, dar s-a meritat.Cand riscam pentru Dumnezeu, merita.
-      El a vrut sa para mai intelept si mai descurcaret ca altii.
S-a dus si si-a ascuns talantul in pamant, ca sa nu stie nimeni de el, pana vine stapanul. Stapanul l-a numit: “rob viclean si lenes”. Sunt doua trasaturi care merg mana in mana, viclenia si lenevia.
Oricare ar fi pana la urma argumentul invocat de cineva pentru a-si justifica neimplicarea in lucrare, sau in slujire, sau in folosirea darurilor primite, el nu va rezista in fata marelui Stapan, Dumnezeu.
-      In final. El a cules roadele atitudinii sale-v.30.

Concluzii:

Daca suntem credinciosi in cele mici, Domnul ne va pune peste cele mari.
Nu este atat de important cat am facut, ci cum am facut. Dumnezeu apreciaza credinciosia noastra.
Daca neglijam darul primit il vom pierde, dar daca lucram cu el il vom inmulti.
Nu este important ce au altii, ci ce avem noi.Domnul ma va intreba ce-am facut cu ce am primit eu.

Concepte greşite despre a doua venire a Domnului Isus

2 Petru 3:1-15

Am vazut in primele doua mesaje despre venirea Domnului, ca acest eveniment este puternic ancorat si fundamentat in Scriptura, atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament.
Este un eveniment de care nu ar trebui sa ne indoim, ci sa-l abordam cu evlavie si credinta deplina.
Sa privim la cateva concepte gresite cu privire la a doua venire a Domnului. Aceste concepte sunt periculoase pentru ca ele pot slabi increderea celor credinciosi si-i pot deruta pe prieteni.

1.  CONCEPTUL NEGARII – 2 Petru 3:3-7

Acest concept apartine celor necredinciosi. Ei considera ca omul nu este o fiinta cazuta ci se afla intr-un proces al evolutiei si in final omenirea prin eforturi proprii, va gasi solutii la toate problemele cu care se confrunta. Dumnezeu este scos din ecuatie si adevarurile Scripturii sunt negate si luate in deradere. Ideea despre a doua venire in glorie si cu putere a lui Isus Cristos, eveniment care va marca sfarsitul lumii, si va aduce judecata si pedeapsa vesnica a celor pacatosi,   nu poate fi acceptata de cei carora le place sa traiasca “dupa poftele lor”,fara a da socoteala nimanui
Acesti batjocoritori refuza in mod deliberat adevarul si arunca ocara si asupra celor credinciosi.
Lucrarea lor se va accentua in zilele de pe urma, ne avertizeaza Cuvantul lui Dumnezeu, de aceea trebuie sa fim in garda si treji, fara a ne lasa influentati de acest concept al necredintei.

2. CONCEPTUL HYPER-PRETERIST-Sau conceptul unei escatologii realizate.

Acest concept vine din sfera religiei si adeptii lui se numesc crestini. Este un concept apropiat de cel al teologiei liberale, care spune ca nu exista a doua venire a lui Cristos in trup, cu putere si slava, ci acest lucru trebuie inteles in sens spiritual si se refera la a-L primi pe Cristos in inima.
Deci conceptul despre o escatologie realizata afirma ca toate evenimentele legate de a doua venire a lui Cristos s-au implinit pana in anul 70 A.D.. Versetul de referinta este din Matei 24:34, unde Domnul Isus spune: “Adevarat va spun ca nu va trece neamul acesta, pana se vor intampla toate aceste lucruri”. Samanta acestui concept o gasim chiar si in prima generatie de crestini si Pavel se loveste de ea cand scrie bisericii dinTesalonic-2Tes.2:1-2. Unii din biserica credeau ca ziua Domnului a si venit si Pavel trebuie sa le explice ca mai intai trebuie sa vina lepadarea de credinta si sa se arate omul faradelegii-Anticristul.
Acest concept al escatologiei realizate, anuleaza toate sperantele Bisericii lui Cristos legate de a doua Sa venire. Astfel ei spun ca universul in care noi traim, inseamna acele “ceruri noi si pamant nou”, de care vorbeste Petru in textul nostru-2Pet.3:13. Deci pamantul nostru este vesnic, iar Satan a suferit deja o mare infrangere. Pacatul si raul insa, nu vor putea fi eradicate total din creatia lui Dumnezeu. Dincolo de mormant, nu exista o realitate tangibila si nici speranta invierii din morti.
 La moarte cel credincios devine un simplu spirit fara trup, care ajunge in prezenta lui Dumnezeu, fara speranta invierii, iar sufletele celor rai sunt aruncate departe de prezenta lui Dumnezeu.
Potrivit acestui concept, invierea despre care se vorbeste in Noul Testament, a avut loc in jurul anului 70 AD.si trebuie inteleasa in sens spiritual nu in sens literal, fizic. De asemenea a doua venire a lui Cristos trebuie inteleasa tot in sens spiritual si ea a avut loc in prima generatie a bisericii, deci nu avem nici un motiv sa asteptam implinirea acestui eveniment in viitor.
Hyper-preteristii considera ca si invierea lui Cristos din morti a fost in sens spiritual nu in trup. Deci acest concept sfidand, sau spiritualizand in mod arbitrar o serie de afirmatii clare din Cuvantul lui Dumnezeu, loveste in cateva doctrine fundamentale ale crestinismului, de aceea trebuie respins.

3. CONCEPTUL SENZATIONALULUI

Adeptii lui sustin a doua venire a Domnului, dar au cazut in alta extrema si anume a senzationalului. Ei pretind ca au gasit cheia pentru intelegerea detailata a evenimentelor legate de viitor si se hazardeaza in stabilirea unor date precise, cautand sa impresioneze prin afirmatii senzationale.

Astfel in jurul anului 1917, dupa primul razboi mondial au aparut o serie de carti cu tenta de senzational, in care se afirma ca generatia respectiva era ultima si Armaghedonul e aproape.
Peste cca 25 de ani, cand au aparut dictatori ca Hitler, Stalin, sau Musolini, s-a crezut in cercuri ale lumii crestine ca au de-a face cu Anticristul si sfarsitul lumii este iminent. Dar sfarsitul n-a venit.

Dupa anul 1948, cand s-a fondat statul evreu, o serie de teologi au emis ipoteza ca aceasta va fi  ultima generatie-adica inca 40 de ani si vine Domnul, iar in anul 1980 va fi Armaghedonul.

Cartea “Ultima mare planeta, Pamant”-de Hal Lindsay(1970), afirma ca data a sfarsitului anul 1988

In 1980, Lindsay, in “Countdown to Armaghedon”afirma ca in ‘80 va fi rapirea si incepe necazul.

In 1988, Edgar Whisenant scrie cartea “88 de motive pentru care rapirea va fi in i988”, dar nu a fost, asa ca in ’89 scrie alta carte “89 de motive pentru care rapirea va fi in 1989” si tot nu a fost.

Toate aceste previziuni, sau dovedit a fi false, pentru ca nu au tinut cont de cuvintele Domnului Isus din Marcu 13:32-34 “cat despre ziua aceea si despre ceasul acela, nu stie nimeni….numai Tatal”.

Misterul venirii Domnului

Matei 24:36-51

Escatologia ca ramura a teologiei care se ocupa de lucrurile viitoare, este mai invelita in mister decat oricare alta disciplina teologica. De aceea, asa cum aratam intr-un mesaj anterior este periculos sa ne aventuram in tot felul de calcule pretinzand ca stim toate detaliile despre o problema in care Dumnezeu Isi rezerva dreptul acesta. Insusi Domnul Isus cand era pe pamant a afirmat la Marcu 13:32-33 “ Cat despre ziua aceea , sau ceasul acela nu stie nimeni, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal”. Domnul arata insa care este responsabilitatea noastra: “Luati seama, vegheati si rugati-va; caci nu stiti cand va veni vremea aceea”.

De asemenea la Fp.ap.1:7-8, inainte de inaltarea Sa la cer, Domnul Isus le preciza ucenicilor: “Nu este treaba voastra sa stiti vremurile si soroacele; pe acestea Tatal le-a pastrat sub stapanirea Sa”.
Responsabilitatea ucenicilor dupa ce vor fi imbracati cu putere cand se va cobori Duhul sfant, era aceea de a-I fi “ martori in Ierusalim, Iudeea, Samaria si pana la marginile pamantului”.
Pe de alta parte, nu trebuie sa ramanem nici ignoranti si nepasatori, fata de lucrurile care privesc viitorul Bisericii lui Cristos si aratarea glorioasa a Domnului, intrucat Mantuitorul ne-a lasat o serie de repere care se vor intampla in istorie si in univers, care ne ajuta sa intelegem vremea in care traim, pentru ca ziua Domnului sa nu ne gaseasca nepregatit – Matei 24:36-44; Luca 21:28-36.
 • Exemplul carturarilor si expertilor in Scripturi, la prima venire a Domnului. Desi aveau o

serie de detalii cu privire la nasterea lui Mesia, cand Acesta a venit ei nu l-au cunoscut.
Luca 12:54-56-Mustrarea celor ce cunosteau cum va fi vremea, dar nu deosebeau vremea cercetarii.
Exista trei concepte teologice majore, cu privire la a doua venire a Domnului, care au o serie de elemente majore comune, dar se deosebesc in ce priveste ordinea evenimentelor finale si domnia de o mie de ani a lui Cristos pe pamant- Mileniul-Apoc.20.

1. PREMILENISMUL

Adeptii premilenismului sunt de parere ca rapirea Bisericii va fi inaintea necazului celui mare si a mileniului. Domnul va veni pe nori pentru a-si lua Biserica la cer si va fi invierea celor credinciosi si transformarea celor ce vor fi in viata. Apoi va urma necazul cel mare timp de sapte ani, cand puterea lui Anticrist va atinge apogeul, iar poporul Israel va trece prin mari suferinte. La sfarsitul celor sapte ani de necaz, Isus Cristos se va arata cu putere si slava si va zdrobi puterea lui Anticrist si pe toti vrajmasii lui Israel(Armaghedonul). Satan va fi legat si aruncat in adanc, iar Domnul Isus Isi va instaura imparatia de o mie de ani pe pamant. In aceasta perioada se vor implini  profetiile legate de restaurarea lui Israel si gloria imparatiei mesianice, pe care le gasim in V.Testament.
La sfarsitul celor o mie de ani Satana va fi deslegat pentru putina vreme, iar in final Cristos va veni sa aduca judecata finala pentru toti necredinciosii si pentru Satan si proorocul mincinos, care vor fi aruncati in chinul vesnic. Atunci va fi inaugurata noua ordine cosmica, mult asteptata-2Pet.3:13

2. POSTMILENISMUL

Este conceptul care sustine ca Isus Cristos domneste in Biserica Sa aici pe pamant si prin predicarea Evangheliei, aceasta imparatie se va extinde peste tot pamantul. Mileniul este interpretat in sensul spiritual, adica inainte de venirea Domnului, va fi o trezire spirituala deosebita si Cristos Isi va manifesta prezenta si puterea in asa masura ca influenta lui Satan va fi neutralizata(va fi legat).
Biserica va trece prin necazul cel mare, iar profetiile despre Israelul restaurat se vor implini in Biserica. La urma va veni Domnul cu putere si slava si isi va lua Biserica si va aduce judecata.

3. AMILENISMUL

Este un concept care are multe puncte comune cu postmilenismul, fiind o forma mai moderna si mai nuantata a acestuia. Astfel Cristos domneste deja in Biserica Sa si domnia de o mie de ani din Apoc.20 este interpretata tot in sens spiritual si invizibil, ca o perioada nedeterminata de timp. Adica poate fi o zi, sau o mie de ani, caci pentru Dumnezeu este acelasi lucru-2Petru 3:8.
La urma dupa derularea calendarului profetic al evenimentelor sfarsitului Domnul se va arata in persoana cu slava si putere, va fi invierea mortilor, rapirea bisericii si judecata finala.
Consider ca este important sa subliniem elementele comune si nu diferentele dintre aceste concepte.
Iata cateva din aceste elemente comune care sunt  foarte importante:

 • Aratarea cu putere si slava a Domnului Isus- care va fi vazuta chiar si de cei ce l-au strapuns
 • Biserica va fi luata la cer cand se va arata Domnul(fie inainte de necazul cel mare, sau dupa)
 • Va fi o inviere a celor credinciosi, pentru a fi cu Domnul si a celor necredinciosi pentru jud.
 • Manifestarea vizibila pe scena istoriei a lui Anticrist si existenta necazului cel mare.
 • Trezirea si intoarcerea ramasitei lui Israel la cel pe care l-au respins – Isus Cristos-Mesia.
 • Judecata celor necredinciosi, a lui Satan, a fiarei si a prorocului mincinos-in chinul vesnic.

De ce va reveni Domnul Isus? (partea I)

Evrei 10:35-39

Am vazut ca a doua venire a Domnului este o tema puternic fundamentata in Scriptura.
Am vazut apoi cateva concepte gresite, de care trebuie sa ne ferim(conceptul negarii, al escatologiei realizate si al senzationalului). De asemenea am inteles din ultimul mesaj ca a doua venire a Domnului ramane un mister, cunoscut doar de Tatal, in timp ce noi trebuie sa veghem si sa fim gata

 Acum vom incerca sa raspundem cu Biblia la o intrebare: “De ce va reveni Domnul Isus?”

I. EL VA REVENI PENTRU A IMPLINI PROFETIILE LEGATE DE ACEST EVENIMENT

Am vazut ca aceste profetii sunt atat in V.Testament cat si in N.Testament. Profetiile cu privire la prima Sa venire s-au implinit intocmai. Profetiile neimplinite cu privire la Mesia cer ca El sa vina.
Astfel sunt profetii legate de restaurarea spirituala a lui Israel, moment care va prefata aratarea glorioasa a lui Cristos. Biblia ne arata ca ramasita lui Israel va fi mantuita.
Apoi sunt profetii cu privire la instaurarea imparatiei Sale de pace si har pe acest pamant.
Toate aceste profetii neimplinite, cer ca Domnul sa vina in gloria Sa

Exista mai multe aspecte prezentate in Scriptura cu privire la imparatia lui Dumnezeu:
 • Este Paradisul – raiul- care a fost pierdut datorita pacatului neascultarii
 • Este Teocratia lui Israel, care se intinde pana la Domnul Isus.-Exod 19:4-6;Isaia 33:22
 • Este Imparatia oferita si refuzata la prima venire a Domnului-Mat.3:2;4:17;12:28;Mc.11:10
 • Este Imparatia ascunsa in inimi-perioada Bisericii, pe care o traim inca in epoca Harului.
 • Este Imparatia glorioasa, cand Cristos va domni pe pamant o mie de ani-Apoc.20
 • Este Imparatia vesnica a cerului si pamantului nou – Cortul lui Dumnezeu cu oamenii-Ap.21
Aplicatie- Faci tu parte din Imparatia lui Dumnezeu? L-ai primit pe Cristos in inima, ca Domn?

De ce va reveni Domnul Isus? (partea II)

1Tesaloniceni 4:13-18

II. EL VA REVENI PENTRU A IMPLINI ASTEPTARILE BISERICII SALE

Evrei 9:28 “El se va arata sa aduca mantuirea celor ce-L asteapta”
Filip.3:20 “Dar cetatenia noastra este in ceruri, de unde si asteptam ca Mantuitor pe Domnul Isus”.
Sperantele bisericii cu privire la viitor, sunt legate de a doua venire a lui Cristos. La Tit 2:13, Pavel vorbind despre lucrarea harului in cei mantuiti, arata ca ei traiesc “asteptand fericita noastra nadejde si aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor, Isus Cristos”.
De asemenea la Col.3:1-4, Pavel precizeaza ca “viata voastra este ascunsa cu Cristos in Dumnezeu si cand se va arata Cristos, viata voastra, atunci va veti arata si voi cu El in slava”.
Invierea lui Cristos este cheia invierii noastre spirituale, dar si a glorificarii noastre la venirea  Sa .

Domnul Isus va reveni pentru a implini asteptarile Bisericii Lui. Iata cateva din aceste asteptari:

1. BISERICA ASTEAPTA SA-L INTALNEASCA PE MIRELE EI, ISUS CRISTOS

Una din cele mai frumoase metafore prin care este descrisa biserica este si aceea de Mireasa a Mielului-Apoc.19:6-8 “…..a venit nunta Mielului, sotia Lui s-a pregatit”.
La 2Cor.11:2, Pavel spune: “…v-am logodit cu un barbat, ca sa va infatisez inaintea lui Cristos, ca pe o fecioara curata”.
De asemenea, la Efes.5:22-32, cand Pavel vorbeste despre relatiile intre soti si sotiile lor, ia ca model relatia intre Cristos si Biserica Sa.

            Exemplul casatoriilor in Orient in vremea Noului testament.

 • Era un pret al miresei. Acesta trebuia platit de mire, tatalui acesteia. Acest lucru era stipulat intr-un contract de casatorie, care valida casatoria celor doi tineri din punct de vedere legal, desi casatoria inca nu era consumata din punct de vedere ceremonial si al unirii fizice.
  Cand N.T. vorbeste despre relatia dintre Cristos si Biserica Sa, arata ca prin moartea Sa, El a platit pretul pentru biserica, “ati fost cumparati cu un pret”, spune Pavel la 2Cor.6:20/a. La fel si la Efes.5:25-27, Pavel ii sfatuieste pe barbati sa-si iubeasca nevestele “ cum si-a iubit si Cristos Biserica si s-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, dupa ce a curatit-o prin botezul cu apa ..”

 • Apoi era logodna. Aceasta incepea de la data intocmirii acelui act care legaliza intelegerea intre parti si era marcata de o ceremonie, in care mirele si mireasa se intalneau si isi ofereau daruri unul altuia. Apoi cei doi se intorceau fiecare la casa lui si incepeau pregatirile pentru nunta. In aceasta perioada, mirele era preocupat sa-si pregateasca casa pentru mireasa lui.
  Avem deci si aici o imagine a relatiei lui Cristos cu biserica . El i-a dat daruri Bisericii Sale
  Efes.4:8 si s-a dus sa-i pregateasca un loc, ca acolo unde este El sa o duca si pe ea- Ioan14:2

 • Ultimul act era festivitatea casatoriei – nunta. Mirele insotit de un alai al prietenilor lui se deplasa la casa miresei si avea loc ceremonia casatoriei si binenteles o mare festivitate. Mat.25:1-13.
Deci Mirele Bisericii, Domnul Isus, va veni sa-si ia Mireasa si sa o duca in gloria Sa unde va avea loc nunta Mielului, eveniment descris in Apoc.19:6-16.

Aplicatie. Iata care este motivul pentru care Biserica lui Cristos asteapta cu nerabdare revenirea Sa.
Iata care este motivul pentru care Biserica lui Cristos asteapta cu nerabdare revenirea Sa.

2. BISERICA ASTEAPTA IZBAVIREA DE PREZENTA PACATULUI

Prin mantuire, noi am scapat de pacat si consecintele lui eterne, aici pe pamant suntem inca in prezenta pacatului si a consecintelor lui fizice, suferinta, durere, necazuri, boala, moarte fizica. La venirea Domnului toate acestea vor inceta pentru cei mantuiti- Apoc.21:3-4,27; 1Cor.2:9; 1Pet.1:13
De aceea la Evrei 9:28 se spune ca “El va veni sa aduca mantuirea(izbavirea), celor ce-L asteapta”

3. BISERICA ASTEAPTA GLORIFICAREA IMPREUNA CU CRISTOS

Aceasta inseamna transformarea trupurilor noastre pentru a fi asemenea trupului slavit al lui Cristos,
fie prin invierea glorioasa, pentru slava, a celor morti “in Domnul”, fie prin transformarea miraculoasa, intr-o clipa, pentru cei mantuiti care vor fi in viata-Filip.3:21;1Cor.15:51-52;1Tes.4:16
Ioan la 1Io.3:2 ne spune ca “atunci cand se va arata El, vom fi ca El…”
Mantuirea incepe cu nasterea noastra din Dumnezeu, prin invierea lui Isus Cristos. Glorificarea noastra va fi la aratarea Lui in slava- Colos.3:3-4 “…cand se va arata Cristos, viata voastra, atunci va veti arata si voi cu El in slava”. Pana atunci insa, suntem pe pamant, in lucrare, confruntati cu ispite si probleme.De aceea Scriptura ne indeamna mereu: “Vegheati si rugati-va, ca sa nu cadeti…”

De ce va reveni Domnul Isus? (partea III)

Matei 25:14-30

III. DOMNUL ISUS VA REVENI PENTRU A ADUCE RASPLATA CELOR CE L-AU SLUJIT.

Biserica lui Cristos are o lucrare de facut aici pe pamant, pe care Domnul Isus o va evalua in ziua glorioasa a revenirii Lui. Suntem chemati sa lucram si sa investim pentru imparatia lui Dumnezeu, caci la venirea Sa Domnul va rasplati fiecaruia dupa faptele lui.

1. RASPLATIREA VA FI IN RAPORT CU INVESTITIA FACUTA – Mat.25:14-30

Avem aici cunoscuta pilda a talantilor. Domnul ne spune ca stapanul a chemat pe robii sai si le-a incredintat avutia sa: unul a primit cinci talanti, altul doi, iar al treilea a primit un talant, fiecaruia dupa puterea lui, apoi a plecat. Robii aveau responsabilitatea sa investeasca talantii  pentru a aduce castig stapanului lor.

Cel ce a primit cinci talanti a mai castigat cinci. Cel ce a primit doi a mai castigat doi. Dar cel ce primise doar un talant, s-a dus si l-a ascuns in pamant, fara a-l investi in ceva.

Dupa o bucata de vreme, stapanul s-a intors si I-a chemat pe robi sa dea socoteala de lucrarea si investitia facuta de fiecare. Pilda ne arata ce s-a intamplat. Stapanul a apreciat si rasplatit pe cel ce a primit cinci talanti si a mai adus cinci. De asemenea a apreciat si rasplatit si pe cel ce a primit doi talanti si a mai adus doi. Dar pe cel ce a primit un talant si l-a ingropat l-a tras la raspundere si l-a pedepsit pentru lipsa lui de initiativa si lenevia de care a dat dovada. Scuzele pe care robul le-a invocat n-au avut nici o valoare in fata stapanului, care I-a aplicat pedeapsa cuvenita.

Aplicatie. Aceasta pilda ne incurajeaza sa pretuim darurile pe care Dumnezeu ni le-a incredintat pentru a lucra si a le investi pentru imparatia Sa, caci va veni ziua rasplatirilor din partea Stapanului

Dar Pilda are si o avertizare grava pentru cei ce nu lucreaza asemenea robului care a primit un singur talant. Aici este o mare ispita pentru cei mai multi. Pentru ca au doar un talant, ei nu fac nimic si acest lucru este condamnabil in ochii stapanului nostru. Atentie ce facem cu talantul primit.

2. RASPLATIREA VA FI IN FUNCTIE SI DE CALITATEA LUCRARII- 1Cor.3:12-15

Ap. Pavel aseamana aici lucrarea la care Dumnezeu ne-a chemat cu o cladire, a carei fundatie a fost pusa odata pentru totdeauna si care este Cristos. Pe aceasta temelie, fiecare credincios incepe sa zideasca ceva, dar e important ce zidim! Sunt doua categorii de lucrari:

 • Una este a lucrurilor usoare, de suprafata,
Aceste lucruri sunt: lemn, fan, trestie si  le poti procura foarte usor, fara mari sacrificii. Dar aceste lucruri nu rezista la incercarea focului, cand se va face evaluarea lucrarii si se va testa calitatea ei.

 • A doua este a lucrurilor de valoare, care au greutate.
Aceste lucruri: sunt: aur, argint, pietre scumpe si obtinerea lor implica investitie, jertfa, pentru ca sunt scoase din adancul pamantului. Ele rezista la incercarea focului si atrag rasplata binemeritata.

Aplicatie. Nu este suficient sa facem o lucrare este importanta si calitatea lucrarii noastre, ca ea sa poata fi evaluata in ziua Domnului si sa reziste la testul la care va fi supusa.

3. RASPLATIREA VA FI IN FUNCTIE DE CREDINCIOSIA IN LUCRARE-1Cor.4:2

“Ce se cere de la un ispravnic este sa fie gasit credincios in lucrul incredintat lui”.

La Matei 24:45-51, Domnul Isus arata cat de important este sa fim ca acel rob credincios, pe care stapanul lui l-a gasit lucrand si slujind cu toata inima. Acesta a fost rasplatit de catre stapanul lui. Robul necredincios a cules roadele amare ale necredinciosiei lui, fiind aspru pedepsit.

Evr.10:35, spune: “Sa nu va parasiti dar increderea voastra, pe care o asteapta o mare rasplatire”. Aplicatie. Dumnezeu ne rasplateste si in functie de credinciosia noastra – Apoc.2:10.

4. RASPLATIREA VA FI IN FUNCTIE DE SPIRITUL DE SACRIFICIU-Luca 21:1-4

Exemplul vaduvei de la Templu. Domnul Isus a apreciat spiritul ei de sacrificiu, pentru ca ea a dat tot ce a avut, in timp ce altii daruiau din prisosul lor.

Ex. Slujirea lui Spurgeon la Tabernacolul din Londra in fata a 7000 de ascultatori, nu va fi rasplatita mai mult decat a lui David Livingstone, in Africa, care slujea in fata a 7 negri.

Aplicatie. E important cat spirit de sacrificiu depui in lucrare ta. Ce te costa faptul ca slujesti?

De ce va reveni Domnul Isus? (partea IV)

Apocalipsa 10:11-15

IV EL VA REVENI SA ADUCA JUDECATA PENTRU CEI RAI

Ne vom ocupa in acest mesaj de al patrulea motiv pentru care Isus Cristos va reveni in gloria Sa.
Sunt cel putin trei motive majore pentru care va fi o judecata finala la a doua venire a Domnului:

 • Caracterul lui Dumnezeu.
Biblia ne arata ca Dumnezeu este sfant si drept. Ioan spune: “Dumnezeu este Lumina si in El nu este intunerec”-1Io.1:5/b. Aceasta inseamna ca in virtutea sfinteniei desavarsite si a dreptatii Sale, Dumnezeu nu poate tolera pacatul si nu-l poate lasa nepedepsit. Pacatul este un cancer spiritual care a afectat creatia lui Dumnezeu, prin caderea lui Lucifer si apoi prin neascultarea omului in Eden.
Prin pedepsele temporare si locale trimise de Dumnezeu datorita pacatelor oamenilor, El confirma acest principiu al judecatii.Acest cancer spiritual va fi eradicat definitiv la a doua venire a Domnului

 • Responsabilitatea omului-Ecles.11:9; 12:13-14; Mat.12:36; Rom.2:16
Omul nu a fost creat ca un robot, ci ca o fiinta personala libera si responsabila pentru faptele sale.
De aceea Dumnezeu este indreptatit sa-l traga la raspundere pe om pentru faptele lui.
Exemple: pacatul din Eden, pedepsirea lumii din vremea lui Noe, prin potop-Gen.6; pedepsirea generatiei lui Lot prin foc-Gen.19;  pedepsirea popoarelor din Canaan, a caror nelegiure “ a atins varful”-Gen.15:16; pedepse trimise de Dumnezeu peste poporul Israel, cand au pacatuit.

 • Nedreptatea de pe pamant
In lume exista o nevoie strigenta de dreptate, datorita nedreptatilor care se fac. Cei rai uneori, scapa nepedepsiti, in timp ce altora li se refuza dreptatea. “Faceti dreptate”, este un imperativ care se cere aplicat si in zilele noastre. Chiar si sufletele celor martirizati, cer sa se faca dreptate-Apoc.6:9-11
Judecata finala va fi adusa si implinita de insusi Domnul Isus la a doua Sa venire in glorie, cand raul va starpit complet si definitiv din noul univers, “ in care va locui neprihanirea”.- 2Pet.3:13

1. ATUNCI VA FI JUDECATA BISERICA APOSTATA,(FALSA) SI CAPUL EI PROROCUL MINCINOS – Apoc.17-18; 19:20

Numele generic pentru aceasta este “Babilonul cel mare” si este asemanat cu o femeie adultera, care a afectat prin influenta ei intreg pamantul. Este simbolul puterii religioase care va sluji intereselor fiarei, sau lui Anticrist.  Aceasta biserica falsa este in contrast cu biserica adevarata, Mireasa Mielului, care si-a pastrat curatia si credinciosia fata de Mirele ei, Isus Cristos. Apoc.17:14
Prorocul mincinos, ca lider al bisericii apostate, false va servi interesele lui Anticrist, ale fiarei, pentru a-I amagi pe oameni sa se inchine fiarei si chipului ei si sa primeasca semnul ei.Ap.13:11-18
Aplicatie. Din care biserica faci parte tu ? Din biserica compromisa a celor multi, sau din biserica celor nascuti din nou, spalati de pacatele lor, prin sangele Mielului si care sunt Mireasa lui Cristos?

2. ATUNCI VA FI JUDECATA FIARA SI EXPONENTUL EI ANTICRISTUL

Apoc.17:8; 19:20 si 2Tes.2:1-10;
Fiara reprezinta simbolul puterii politice mondiale, condusa de Antichrist care va fi zdrobita de Isus Cristos, “Domnul domnilor si Imparatul imparatilor”, in batalia de la Armaghedon-Apoc.19:11-20

3. ATUNCI VA FI JUDECAT SATAN, SARPELE CEL VECHI SI INGERII LUI

Matei 8:29; 2Petru 2:4; Iuda 6; Apoc.20:10.
Sunt ingeri tinuti in lanturi pentru judecata si sunt duhuri inselatoare, care insala si poseda oameni.
De asemenea zilele lui Satan, sunt numarate si Domnul Isus ne atrage atentia ca acest vrajmas este “cuprins de o furie mare pentru ca stie ca are putina vreme”.Apoc.12:12.

4. ATUNCI VOR FI JUDECATI TOTI PACATOSII, CARE AU RESPINS MANTUIREA

Rom 2:1-16; 2Tes.1:6-10; Apoc.20:11-15.

 1.  
  1. Judecata va fi dreapta, potrivita cu adevarul, impartiala si obiectiva
  2. Judecata va fi in raport cu lumina cunostintei fiecaruia
  3. Judecata va fi personala-Rom.14:12; Apoc.20:13
  4. Judecata va fi prin Isus Cristos-Fp.ap.17:31..
  5. Judecata va fi definitiva-fara recurs. Dreptul judecator, va da o sentinta definitiva.
Singura cale de a scapa de judecata lui Dumnezeu si condamnarea vesnica este pocainta sincera de pacate si credinta in Isus Cristos, care astazi este Mantuitor, dar atunci va fi Judecator. Isaia 1:18.

Iminenta arătare a lui Cristos

Evrei 10:35-39

In ultimele patru mesaje am raspuns la intrebarea “De ce va reveni Domnul Isus?”.
Vom relua cu ajutorul lui Dumnezeu aceasta tema legat de a doua venire a lui Cristos si in mesajul acesta vom analiza subiectul “Iminenta aratare a lui Cristos”. Cu alte cuvinte vom arata in lumina Scripturii ca venirea Domnului este un eveniment care poate avea loc oricand si de aceea este necesar sa veghem ca ziua aceea sa nu ne gaseasca nepregatiti, ci gata pentru intalnirea cu Domnul.

Exista pericolul de a pierde din vedere realitatea si iminenta acestui eveniment escatologic fapt care are consecinte nedorite pentru cei credinciosi, atat in privinta calitatii vietii, cat si a marturiei lor.

Oricare ar fi opinia cu privire la rapirea bisericii, fie ca va fi inainte de necazul cel mare, sau in timpul necazului cel mare, sau dupa el, adevarul legat de iminenta aratare a lui Cristos trebuie sa fie viu in inima si constiinta fiecarui credincios, pentru ca in el este ancorata “fericita noastra nadejde”.

1. ACEST ADEVAR ESTE ACCENTUAT DE DOMNUL ISUS IN INVATATURA SA.

Cand vorbeste despre a doua Sa venire Domnul Isus, mereu pune accentul pe aratarea sa iminenta, deodata, pe neasteptate. De aceea accentul e pus mereu pe veghere si rugaciune, ca ziua aceea sa ne gaseasca gata. Matei 24:36-44; 25:1-13(13); Luca 12:35-40;
Semnele despre zilele din urma, despre care vorbeste si Domnul Isus, nu anuleaza adevarul privitor la iminenta aratare a Sa. “Zilele din urma” definesc perioada bisericii lui Cristos si semnele acestor zile le gasim de-alungul istoriei bisericii. Fiecare generatie de credinciosi a fost martora la anumite semne ale zilelor din urma, cum ar fi razboaie, prigoane, calamitati, foamete, cutremure de pamant.
Duhul lui Anticrist era la lucru pe vremea apostolilor-1Io.2:18.Deci sa nu ne amagim doar cu 666.
Biserica trebuie sa fie in alerta permanenta si sa nu astepte pasiva implinirea unui anume calendar al evenimentelor sfarsitului, ca apoi sa astepte aratarea Domnului Isus. O asa gandire duce la cadere.

2. ACEST ADEVAR A FOST PREZENT IN CONSTIINTA PRIMILOR CRESTINI

Biserica primara, apostolica, si prima generatie de crestini care au urmat, s-au hranit cu acest adevar si anume ca aratarea Domnului Isus in slava, pentru a-si lua Biserica la cer, poate fi in orice clipa.
Astfel apostolii Domnului, in scrierile lor au subliniat acest lucru, intarind convingerile crestinilor.

Exemple: Iacov 5:7-9; Evrei 10:24,25,37; 1Ioan 2:28; 1Petru 4:7;2Pet.3:10 .

De asemenea Pavel cand scrie tesalonicenilor despre rapirea bisericii la 1Tes.4:15,17, foloseste pronumele personal, fapt ce arata ca el era convins ca va fi intre cei ce vor fi rapiti.

La Tit 2:11-13, el arata cum trebuie sa traim in prezent “cu cumpatare, dreptate si evlavie, asteptand fericita noastra nadejde si aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor, Isus Cristos”.

La 2Tes.2:1-8, Pavel incurajeaza credinciosii din Tesalonic, care au cazut prada invataturilor straine cu privire la venirea Domnului. Confruntati cu grele suferinti si prigoane ei credeau ca ziua Domnului a si venit si ei nu au fost luati, iar acum trebuiau sa suporte judecatile maniei divine.

3. ACEST ADEVAR TREBUIE SA FIE VIU SI IN INIMILE CRESTINLOR DE AZI

Chiar daca au trecut 2000 de ani de cand Isus s-a dus la cer si inca nu a venit asa cum a promis.
Chiar daca generatii de credinciosi au plecat din aceasta lume cu acesta nadejde neimplinita inca.
Chiar daca batjocoritorii intreaba in deradere: “Unde este fagaduinta venirii Lui?”.
Chiar daca se pare ca inca Domnul intarziie, in implinirea fagaduintelor Lui, asa cred unii.

Iata cateva motive importante pentru aceasta:

 • Credinciosia lui Dumnezeu
Dumnezeu este credincios promisiunilor Lui si nu zaboveste in implinirea lor “asa cum cred unii”

 • Modul in care Dumnezeu evalueaza timpul
Pentru Dumnezeu nu exista notiunea de timp. Biblia spune ca “Pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani si o mie de ani sunt ca o zi”-2Pet.3:8. Timpul este important pentru noi si nu avem voie sa-l risipim, sau sa-l pierdem. Pavel spune “Rascumparati vremea caci zilele sunt rele”-Efes.5:16.

 • Noi suntem mai aproape de acest eveniment decat inaintasii nostrii
La Rom.13:11-12, Pavel afirma: “…este ceasul sa va treziti in sfarsit din somn; caci acum mantuirea este mai aproape de noi, decat atunci cand am crezut. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua”. Daca inaintasii nostrii au trait cu acest adevar in inima, noi ar trebui cu atat mai mult”

 • Suntem motivati la o traire curata si activa pentru Domnul –1Ioan 3:2; Rom.13:12/b-14.
Acest lucru ne va feri de pericolul nevegherii, al comoditatii si al compromisurilor.